ID-cafe over Religie op school

Op een Havo-Vwo-school in Amsterdam spraken wij met de commissie Identiteit en organiseerden met hen een Identiteitsdag. Opmerkelijk was tijdens deze dag hoe docenten onderling bepaalde thema’s nooit bespraken. Het kwam er nooit van. Praktische zaken gingen altijd voor. En tja, voor bepaalde gesprekken heb je meer tijd en veiligheid nodig.

Als vervolg hebben we een serie van drie ID-cafĂ©’s georganiseerd. Het eerste had als thema: Religiositeit in de school; wat breng ik van mezelf mee en hoe beleef ik het in de klas? Met zestien collega;s de tijd nemen om elkaars verhaal te horen was een mooie ervaring. En als het gesprek richting oplossingen ging of een bepaalde visie te dominant werd gebracht, gingen we terug naar de hoofdvraag.

Zo verzamelden wij wijsheid en ontstond tijdens het gesprek ‘common ground’. Een voorzichtig aanvoelen van de gedeelde wens, hoe we op school willen omgaan met de religiositeit van collega’s en leerlingen. aandacht voor verschillen, de durf om ze te bevragen en het besef dat leerlingen tijdens hun schooltijd hun identiteit vormen waren belangrijke inzichten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *