Econasium kick off

Op donderdag 13 november 2014 is bij het Comenius Lyceum Amsterdam de start gevierd van het Econasium. Bert de Reuver en Marcel Elsenaar van K-next/Kadans hebben in de afgelopen maanden de projectgroep Econasium van de school begeleid en bijgedragen aan de basis die er nu staat. Het motto voor de komende jaren is: ‘Duurzaam leren, duurzaam leven’.

Het idee om de school te verrijken met een excellentieprogramma onder de naam Econasium is opgeworpen door Berend Meijer, bij zijn afscheid als rector. Hij heeft er met de docenten van toen voor gezorgd dat de school een stevig fundament had en een stabiel leerlingen aantal. Het ontwikkelen van het Econasium liet hij als uitdaging achter. Zijn opvolger Kees Buijtelaar heeft de uitdaging opgepakt en vond ook enthousiaste docenten die wilden gaan bouwen.

Het Comenius lyceum is een school voor Havo en vwo in Slotervaart, direct achter de ring A10,naast het Fashion Centre. De meeste leerlingen hebben een islamitische achtergrond. Comenius maakt deel uit van ZAAM, een interconfessionele scholengroep in en rond Amsterdam.

In de gesprekken die werden gevoerd om de startpositie in kaart te brengen bleek dat alle docenten er trots op zijn dat veel leerlingen die vaak met een flinke achterstand binnenkomen toch een havo of vwo-diploma behalen. Het ontwikkelen van een excellentieprogramma ligt daarom gevoelig: ‘Het Econasium is geslaagd als het goed is voor alle leerlingen. Niet alleen voor de groep van excellente scholieren’.

De groep docenten van de projectgroep Econasium onder leiding van Econasium-coördinator Eelko Kruse heeft in drie maanden de basis uitgewerkt. Verrassend is dat besloten werd te beginnen in klas 1, terwijl het echte excellentieprogramma pas start in klas 4 havo en 4 vwo. De achtergrondgedachte hierbij is dat je leerlingen meeneemt in het proces. Zo vindt de school een goede manier om te achterhalen welke leerlingen geschikt zijn voor het excellentieprogramma. En nog belangrijker nog: leerlingen moeten de kans krijgen hun ambitie voor het Econasiumprogramma te ontwikkelen.

Het is bijzonder om in samen met een groep bevlogen docenten te bouwen aan een lang traject van onderwijsontwikkeling.
Wilt u meer weten over het Econasium, kijk dan op www.econasium.com .